Conferència de Cinta Lluís i Josep Lluís sobre la reforma de la catedral i el dictat ocult del bisbe Tena

Conferència de Cinta Lluís i Josep Lluís sobre la reforma de la catedral i el dictat ocult del bisbe Tena

Cinta Lluís i Terol i Josep Lluís i Ginovart, confrares de la Reial Arxiconfraria de Nostra Senyora de la Cinta, oferiran el dissabte 3 de setembre, a les dotze del migdia i a la Cambra de Comerç de Tortosa, una conferència sobre La contrareforma i la façana de la catedral de Tortosa. El dictat ocult del bisbe Lluís de Tena que presentarà el doctor Agustí Costa i Jover. Es tracta d’un acte més per a honorar la figura del fundador de la institució, el bisbe de Tortosa Lluís de Tena, en commemorar-se el quatre-cents aniversari de la seua mort.

 

La conferència de Cinta Lluís i Josep Lluís, professors de la Universitat Internacional de Catalunya, ajudarà a entendre esta interessantíssima figura que va llegar el seu bon fer pastoral i el seu profund saber a la façana de la Catedral de Tortosa. Esta va ser construïda al segle XVII segons el projecte de Martín Abària (1621-1625) i coincidint cronològicament amb el projecte de Carlo Maderno a Sant Andrea della Valle, amb el qual va col·laborar Francesco Borromini. El programa iconogràfic de la façana seguix el dictat del bisbe Lluís de Tena, expert en estudis bíblics, que introduïx les directrius del Concili de Trento de Carlo Borromeo.

 

El fundador de l’Arxiconfraria havia estat canonge de la Catedral Primada de Toledo a partir del 1599, on va arribar procedent dels seus estudis el 1579 com a col·legial dels teòlegs d’Alcalá de Henares i del Major de Sant Ildefons, el 1583. Va ser catedràtic d’Arts i de Teologia a la d’Escoto i després a la de Prima de Sant Tomàs, rector de la seua Universitat. A la Catedral de Toledo, on va conviure amb el Greco i Juanelo Turriano, consta com a canonge magistral i de la Sagrada Escriptura. Va ser personatge de gran influència a Madrid i almoiner major de la reina Margarida d’Àustria. Després de ser nomenat bisbe de Tortosa, el 1616, va ser president de la Generalitat de Catalunya (1617-1620) i regent del Regne de Sardenya el 1621.

sorteix
categories
Agenda

june, 2023

SALUTACIONS
SALUTACIÓ DEL PRIOR Salutació del Primer Majordom, Joaquin del Pino Homedes
altres
Himnes d’amor a la Mare de Déu de la Cinta Feste cofrare

PRIMERA CONFERÈNCIA DE L’ANY JUBILAR AMB UNA CAMBRA DE COMERÇ PLENA A VESSAR

X