Dimecres, dia 25 de març, festa local a Tortosa: la baixada de la Cinta

Dimecres, dia 25 de març, festa local a Tortosa: la baixada de la Cinta

La tradició s’ha imposat en el calendari festiu local de la ciutat de Tortosa. De les dos festes locals de lliure elecció que poden ser escollides per l’Ajuntament, en el 2015, una és el 25 de març, la baixada de la Cinta, la data en què es considera que la Mare de Déu va fer la seua apa- rició a la catedral de Tortosa la nit del 24 al 25 de març del 1178 i va entregar el seu cíngol a un sacerdot, amb la qual cosa aquest element va esdevindre una relíquia que ha sigut venerada fins al dia d’avui. La gran devoció del miracle va començar realment en el segle XVI, l’any 1508, quan es produeix el primer relat de la baixada.

El text que es recull al Breviari antic de la catedral de Tortosa i que serveix com a leimotiv del cristianisme tortosí explica que la Mare de Déu va dir: “Levántate, no temas, dijo la madre de Dios, por que, como siempre me has servido sin cansarte, has merecido verme en vida y estar aquí entre los coros de los ángeles. Y por cuanto esta iglesia está edificada a honra de mi hijo y mía y vosotros, los de Tortosa, teneis gran cuidado de ve- nerarme y servirme, y en prenda del amor que os tengo os doy esta Cinta de que voy ceñida hecha por mis propias manos, y os la dejo sobre este altar. Darás relación de todo lo que has visto y yo te he dicho al obispo de la ciudad, al clero y a todo el pueblo”.

La nit del 24 al 25, a les 12.00h té lloc la tradicio- nal missa de la baixada de la Cinta a la seua capella de la catedral, tot i que hi ha un altre moment d’especial devoció com és la presentació a la Cinta de totes les xiquetes i xiquets que ho desitgen (25 de març a les 11.30 h, a la capella) i rebran l’acreditació d’alta de confrares. Tots els actes compten amb el suport de la Cort d’Honor.

sorteix
categories
Agenda

march, 2023

SALUTACIONS
SALUTACIÓ DEL PRIOR Salutació del Primer Majordom, Joaquin del Pino Homedes
altres
Himnes d’amor a la Mare de Déu de la Cinta Feste cofrare

PRIMERA CONFERÈNCIA DE L’ANY JUBILAR AMB UNA CAMBRA DE COMERÇ PLENA A VESSAR

X