Per al primer majordom de la Reial Arxiconfraria de Nostra Senyora de la Cinta, Joaquin del Pino, el compromís i privilegi d’actuar enguany al capdavant de l’entitat és un orgull com a tortosí i com a devot de la patrona de la ciutat.
Per a Del Pino, la història de les ciutats està escrita del compendi d’aportacions de fets, activitats i accions de famílies, agrupacions, associacions, gremis, confraries, “i el dia d’avui m’atreveixo a dir que dins de la història de la nostra ciutat, Tortosa, els més de 400 anys de la nostra Arxiconfraria suposa l’aportació i el llegat religiós i cultural més important de tota la seua història”.
El primer majordom creu que si partim del que ja va suposar la fundació de l’Arxiconfraria per aconseguir una transversalitat molt necessària en aquells moments, “va servir per a iniciar una pau, concòrdia, progrés material i espiritual de tots els tortosins, i tot això amb una clara vocació vertical allò que fa referència a la devoció a la Mare de Déu de la Cinta, a la vegada que també on el principal desig que rebem d’ella és la voluntat que en siguem horitzontals a l’hora d’estimar i ajudar als que també són els seus fills i també els nostres germans”.
Del Pino creu que l’existència de molts de llibres que parlen de l’entitat comporta tenir un arxiu amb molts, i interessants, documents que ajuden a entendre l’evolució que ha tingut la nostra ciutat, per això, “el projecte que vull tirar endavant és buscar, explicar i difondre, en general, el que ha sigut fins ara la nostra Arxiconfraria, i a la vegada que es puga gaudir i contemplar el patrimoni material i documental que tenim, a part de l’espiritual que, com sabeu, és intangible… I crec que sorprendrà a tots”.
Un altre dels objectius d’enguany ha estat la difusió i donar a conèixer quin protagonisme i influència ha tingut a la ciutat l’activitat desenvolupada per l’Arxiconfraria al llarg dels anys, “i hem començat fent-ho amb els més joves, concretament als col·legis, tot això ho complementem fent públic i visible el nostre arxiu, on hi ha documents que ara estem recuperant i restaurant i que a poc a poc anirem digitalitzant, així també com el fet de poder ensenyar el nostre patrimoni pictòric format al llarg dels anys per la donació de destacats pintors del nostre territori”.
Un altre tema que s’havia proposat per al 2023 era poder compartir projectes i activitats amb les tres ciutats i pobles que compartixen el privilegi de tenir com a patrona a la Cinta, “i així ho hem fet, ja que al mes de febrer es va visitar la germandat de la Virgen de la Cinta de Huelva on vam compartir moments molt emotius i es van encetar projectes de col·laboració i de futur. I també aquest mes de juny es va fer una peregrinació al poble de Llimiana (Pallars Jussà), on es va compartir i venerar la nostra relíquia amb molt de goig per part de la gent del petit poble, on La Cinta presideix i dona nom a una preciosa església romànica del segle XI”. Tampoc en estes festes pot faltar el concert que des de fa uns quants anys forma part de les activitats anuals de l’Arxiconfraria a càrrec del grup Harmonia del Parnàs.
Per a Del Pino, comentari a part mereix el Banc d’Aliments de l’entitat, “del qual ens sentim molt orgullosos. Els últims 13 anys s’han repartit entre la gent necessitada 584.909 kg d’aliments. Tot això, com és lògic, no seria possible sense la col·laboració de moltes empreses i establiments del territori i el treball dels confrares
responsables”.