El Bisbat de Tortosa presenta el nou Reliquiari de la LLaçada

El Bisbat de Tortosa presenta el nou Reliquiari de la LLaçada

El Bisbat de Tortosa ha informat que en  ocasió de la celebració del IV Centenari de la Reial Arxiconfraria de la Santa Cinta, fundada pel bisbe Lluís de Tena l’any 1617, els orfebres Piró de València han fabricat un nou reliquiari per a guardar un fragment de la Santa Cinta. El reliquiari, que anomenem de la Llaçada pel llaç que forma el nus i la inscripció que porta al peu, extreta dels goigs de Mn. Tomàs Bellpuig, és d’argent en el seu color, amb algunes parts daurades i té la forma de Maria. Al damunt hi ha una petita imatge de cos sencer de la Verge de la Cinta i pels costats depenja una cinta d’argent daurat amb la inscripció AVE MARIA GRATIA PLENA de la salutació angèlica.

La confecció d’un nou reliquiari per a la Santa Cinta ha estat voluntat del Capítol Catedralici, en la condició de custodi, des dels primers anys de postguerra, quan, dels dos reliquiaris, el major i el menor, només va recuperar-se el segon. Aquesta voluntat ha estat expressada repetidament en sessions capitulars d’un deganat i altre fins al dia d’avui. Hi havia, però, una certa reserva i prevenció a executar-la tement que el teixit de la Cinta pogués experimentar algun dany.

Finalment, responent a la petició de la Reial Arxiconfraria de traslladar la Santa Cinta a diferents llocs durant l’Any Jubilar 2017, concedit pel papa Francesc, el Capítol Catedralici aprovà per unanimitat l’extracció i transferència d’un fragment de la Santa Cinta del reliquiari menor a un nou reliquiari amb les formalitats cerimonials degudes i els recursos tècnics més adients. Amb el nou reliquiari s’assegura com cal la preservació de la sagrada relíquia de la Mare de Déu i és possible el seu trasllat als llocs on convingui sense perill de la seva integritat.

Així, el dimecres, 15 de febrer de 2017, a la Sagristia Major de la Catedral, D. Enrique Benavent, bisbe de Tortosa, ha col·locat dins el nou reliquiari un petit fragment de la Santa Cinta, assegurat i lacrat amb el segell del Capítol. Ho ha fet en presència del Capítol Catedralici, les primeres autoritats de la Ciutat, el primer majordom i una representació de l’Arxiconfraria i la presidenta i membres de la Cort d’Honor, De l’acte religiós, singular i solemne, ha estat signada i segellada la corresponent acta capitular, de la qual han estat lliurats exemplars a l’Arxiu Capitular, a l’Arxiu Diocesà, al Municipi, a l’Arxiconfraria i a la Cort d’Honor. Un exemplar ha quedat tancat al peu del reliquiari.

 

 • galeria cipsa pecuaria
 • galeria cipsa pecuaria
 • galeria cipsa pecuaria
 • galeria cipsa pecuaria
 • galeria cipsa pecuaria
 • sorteix
  categories
  Agenda

  march, 2023

  SALUTACIONS
  SALUTACIÓ DEL PRIOR Salutació del Primer Majordom, Joaquin del Pino Homedes
  altres
  Himnes d’amor a la Mare de Déu de la Cinta Feste cofrare

  PRIMERA CONFERÈNCIA DE L’ANY JUBILAR AMB UNA CAMBRA DE COMERÇ PLENA A VESSAR

  X