Actualitat

Actualitat

COMIAT DE LA REIAL ARXICONFRARIA DE LA MARE DE DÉU DE LA CINTA DEL FINS ARA BISBE DE TORTOS

 

Comiat de la Reial Arxiconfraria de la Mare de Déu al fins ara Sr. Bisbe Don Javier Salinas
Abans de marxar cap a Mallorca, on prendrà possessió del bisbat mallorquí el proper dia 12 de gener, el bisbe de Tortosa, l’Excm. i Rvdm. Don Javier Salinas i Vinyals, s’ha acomiadat de la Reial Arxiconfraria de la Mare de Déu de la Cinta, participant i presidint la celebració de la darrera “dominica” a la capella de la nostra Cinta, acompanyat pel seu prior i vicari general, Don José Luis Arín.
Finalitzada la celebració i en representació de tots els confrares integrants de la Reial Arxiconfraria, el nou primer majordom, Francesc Minguell, va lliurar a Don Javier Salinas una pintura a l’oli de la Santa Cinta (del pintor Miralles), així com una insígnia de plata que la reial Arxiconfraria atorga a tots els seus confrares.
El Bisbe Salinas va manifestar “que continuaré portant a la nostra Cinta en el meu cor”, amb la mateixa devoció i culte que juntament amb tots els tortosins ha manifestat durant aquest anys quinze anys que ha estat al front del bisbat de Tortosa.
Comiat Sr_ Bisbe

 

EL BANC D’ALIMENTS DE LA CINTA GUARDONAT AMB EL PREMI “DÓNA’M LA MÀ”

El Banc d’Aliments de la Reial Arxiconfraria de la Mare de Déu de la Cinta, ha estat guardonat amb el premi “DÓNA’M LA MÀ” que atorga l’Associació Mn. OVIDIO TOBÍAS.

L’acte tinguè lloc a l’Espai Sant Doménec, presidit pel Sr. Bisbe de la Diòcesi, acompanyat de l’Alcalde de la ciutat i del president de l’Associació Mn. OVIDIO TOBÍAS, i Vicari General Mn. Josep LLuis Arín.

El premi, que ja ha arribat a la seva XIIIena edició, vol reconèixer públicament, els valors humans i cristians de persones i/o entitats, que voluntàriament i de manera generosa ajuden a la societat.

En aquesta ocasió, el jurat ha concedit el premi al Banc d’Aliments de la Cinta, d’entre un total de 38 finalistes del premi. Així mateix, s’ha concedit una menció d’honor al Grup d’Esplai Blanquerna, en reconeixement de la tasca que venen realitzant en la sensibilització dels valors a la joventut.

Recordem que el Banc d’Aliments de la Cinta està portant a terme una tasca de distribució d’aliments entre les persones necessitades de la nostra ciutat i pobles propers; i que gràcies a la fonamental col·laboració d’empreses, comerços i particulars de la zona permetrà assolir la xifra de més de 21 tones d’aliments entregats.

El Primer Majordom de la Reial Arxiconfraria Joaquim Amaré, acompanyat dels reponsables del banc d’Aliments Lorenzo Pérez i Josep Ma Utges, agraí el premi tot i destacant els mèrits de tots els 38 finalistes.

Els responsables del Banc d’Aliments de la Cinta es comprometeren a continuar treballant en favor d’aquest sector de la societat que tantes dificultats està passant amb motiu de la greu situació econòmica actual.

Tortosa, 3 de setembre de 2012

responsables-banc-aliments

SALUTACIÓ PROGRAMA DE FESTES DE LA CINTA 2012

Fou un llunyà 25 de març de l’any 1179, quan esdevingué el prodigi de la “baixada” del cel de la Mare de Déu per posar a mans dels tortosins la penyora del sagrat Cíngol, la santa Cinta.
Aquest signe d’amor cap als tortosins, que ens entregà la Mare de Déu fa més de vuit segles, ha estat motiu de veneració i devoció cap a la que esdevendria Patrona de la ciutat, a partir del 1863. En aquest proper any 2013, declarat pel Sant Pare Benet XVI  “Any de la Fe”; celebrarem també els 150 anys de la Mare de Déu de la Cinta com a Patrona de la nostra estimada ciutat de Tortosa.
Al llarg d’aquests 833 anys de presència viva entre nosaltres de la Santa Cinta, hem tingut demostracions d’amor i protecció de la Mare de Déu de la Cinta cap a Tortosa i el seu territori.
La Santa Cinta ens dòna confiança en el futur. I quina millor ocasió per a fer-ho, que protegir a les mares en el moment d’infantar els nens i nenes nouvinguts a aquest món. Tenir un fill és, sense dubte, un signe de confiança en el futur, i la nostra Patrona hi és present i ens acompanya en el nostre camí.
Un camí que, de vegades, presenta un seguit de dificultats. Un exemple de les quals el tenim en la delicada situació econòmica general que provoca molts problemes a un nombre molt elevat de famílies de la nostra societat. I és aquí, en aquests moments difícils, que la Reial Arxiconfraria hem volgut esmerçar-hi els màxims esforços i dedicació possibles. Vull destacar la gran feina que està fent el banc d’aliments de la Cinta, que dintre del programa Vida Solidària endegat per la pròpia Reial Arxiconfraria, ens ha permés entregar més de 21 tones d’aliments per als més necessitats en el darrers dotze mesos. Vull donar novament les gràcies a tots aquells (empreses, comerços i particulars) que amb les seves donacions han fet possible que prestèssim aquest servei.
Aquest reconeixement a la feina i dedicació envers la societat, està present en les institucions i les persones que les representen, que ens han fet l’honor d’acceptar ser el pendonista i borlistes aquest any 2012.
El Pare LLuís Magriñà i Veciana, Superior Provincial de la Companyia de Jesús a Catalunya serà el portador del pendó principal de la Reial Arxiconfraria. El Jesuïtes s’establiren a Tortosa fa prop de 400 anys, quasi bé els mateixos que té d’antiguitat la nostra Reial Arxiconfraria; i a Tortosa hi establiren la capital de la seva província eclesiàstica. L’acompanyaran com a borlistes el sr. Agustí Castell i Maura, Director de Càritas Diocesana, entitat que enguany compleix els seus 50 anys de treball cap als més necessitats; i el Pare Luis Felipe Alberca, jesuïta i darrer director de l’Observatori de l’Ebre fins el passat any 2011.
També em plau convidar-vos, tortosines i tortosins, molt especialment a la celebració de la Novena que tindrà lloc els dies de la primera setmana de setembre a la nostra Catedral. Agraeixo la predisposició que en tot moment han mostrat els diversos conferenciants en participar-hi. Les seves paraules seran, també, aliment per al nostre esperit.
I, finalment, en nom de la Reial Arxiconfraria us agraeixo la vostra màxima participació en els diversos actes religiosos, Ofrena de flors i fruits, Missa Estacional i solemne processó; que componen el programa d’aquestes festes majors en honor de la nostra patrona, la Mare de Déu de la Cinta.


Molt bones festes de la Cinta 2012.
Nostra Cinta sobre tot!

 JOAQUIMAMARE

Joaquim Amaré i Morales
Primer Majordom
Reial Arxiconfraria de la Mare de Déu de la Cinta

EL BANC D’ALIMENTS DE LA CINTA REPARTIRÀ MÉS DE 21 TONES D’ALIMENTS AQUEST ANY 2012

La Reial Arxiconfraria de la Mare de Déu de la Cinta de Tortosa, creà fa un parell d’anys la secció d’aliments, que tenia per missió ajudar a combatre la manca de productes alimentaris bàsics observada en un sector important de la nostra societat.
 Al llarg dels darrers mesos, aquesta carència s’ha vist incrementada de manera molt considerable entre famílies de la nostra ciutat i de zones properes. Sensibles a aquesta mancança, propiciada per la greu situació econòmica que patim globalment des de fa un temps ençà, des de la Reial Arxiconfraria vàrem decidir dedicar-li els màxims esforços possibles per tal de poder atendre les necessitats detectades en un important sector de la nostra societat.
 Així va ser com vàrem considerar que calia potenciar la feina que havia de realitzar aquesta secció del Banc d’Aliments de la Cinta, el qual, dintre del programa Vida Solidària endegat per la Reial Arxiconfraria, té cura de la recollida i entrega de tots els aliments que setmanalment podem posar a disposició de les entitats especialitzades en aquestes tasques.
 El Banc d’Aliments de la Cinta, que coordinen els confrares Lorenzo Pérez i Josep Ma Utges, té cura de gestionar la recollida setmanal dels aliments que ens entreguen directament empreses i comerços de la nostra ciutat i de poblacions veïnes; així com aquells que podem adquirir gràcies a les aportacions econòmiques puntuals que ens fan particulars sensibilitzats amb aquesta problemàtica.
 Gràcies a aquesta feina, esperem arribar al mes de novembre (data en que es produeix el canvi de Primer Majordom) amb un total de 21.228 kilos repartits, que representen una mitjana de 1.769 kilos d’aliments mensuals, o si es prefereix, 442 kilos entregats cada setmana, que són les quantitats que portem entregades des de novembre 2011.
Els aliments s’organitzen en tres grups: productes duradors, productes pereceders i fruites i verdures. Entre ells hi trobem: arròs, pasta, oli, llegums, llet, tonyina, galletes, ous i congelats, i fruites i verdures variades.
 La recollida i entrega se centralitza en un dia a la setmana. Consisteix en la recollida per totes les empreses que ens fan aquesta donació d’aliments, i posteriorment s’entreguen a la Casa d’Acollida de Tortosa, Creu Roja, Clarisses, Càritas Tortosa i Càritas Roquetes. Totes elles, entitats sensibilitzades amb aquesta problemàtica i que atenen a un nombre en augment de persones i famílies a les quals la situació econòmica actual les ha col·locades al llindar de la pobresa, i que necesiten cobrir les necessitats més bàsiques de la seva subsistència.
 El Primer Majordom de la Reial Arxiconfraria de la Mare de Déu de la Cinta, Joaquim Amaré, ha volgut destacar “la gran feina i dedicació que realitzen els confrares responsables del Banc d’Aliments de la Cinta”. Així mateix, vol “agrair públicament la gran col·laboració que rebem de totes aquelles empreses, comerços i particulars de la zona; sense les aportacions dels quals no hauria estat possible assolir aquests nivells d’atenció cap a aquestes persones que tan ho necessiten”.
Realment podem sentir-nos orgullosos d’aquesta resposta obtinguda, que ens permet aportar una gota de caritat cristiana i solidaritat entre els sectors més necessitats i desfavorits de la nostra societat”, ha destacat el Primer Majordom.
Reial Arxiconfraria de la Mare de Déu de la Cinta
Tortosa, 6 d’agost de 2012

LA REIAL ARXICONFRARIA DE LA CINTA CONTINÚA COL·LABORANT AMB CÀRITAS

La Reial Arxiconfraria de Nostra Senyora de la Cinta de Tortosa, mitjançant el seu Primer Majordom Joaquim Amaré, fèu entrega d’un important lot d’aliments valorat en més de 1.200 euros a Càritas Tortosa el passat divendres dia 23 de març, avant-vespra de la commemoració de la Baixada de la Mare de Dèu de la Cinta a la nostra ciutat.

L’acte tinguè lloc a la Cambra de Comerç de Tortosa i comptà amb l‘assistència de molts confrares i públic en general.

El Primer Majordom explicà que aquest fet s’enmarca dintre del programa Vida Solidària que la Reial Arxiconfraria posà en en marxa per tal d’atendre a les persones necessitades, colpejades per la greu situació econòmica actual; i es una mostra de la solidaritat cap a aquests col·lectius més desfavorits de la nostra ciutat.

Els representants de Càritas Tortosa i de la Casa d’Acollida, senyor Joan Josep Zaragoza i Sor Teresa Andrés, respectivament, agraïren aquest gest de la Reial Arxiconfraria i exposaren detalls de la tasca de servei que vènen desenvolupant, havent atès aquest darrer any a més de 1.600 persones.

representants-caritas-tortosa
GRAN ÈXIT DE PARTICIPACIÓ A LA MISSA DE LA BAIXADA DE LA CINTA
exit-baixada-cinta

Com ja és tradicional, la nit del 24 al 25 de març tinguè lloc la Missa de la Baixada de la Cinta a la Catedral de Tortosa.

La Missa fou oficiada per l’Excm. i Rvdm. Sr. Xavier Salinas i Viñals, Bisbe de Tortosa, acompanyat del Vicari General de la Diòcesi, del Prior de la Reial Arxiconfraria de Nostra Senyora de la Cinta i de diversos Canonges de la Catedral.

A l’acte assistiren l’Alcalde de la ciutat, acompanyat d’un destacat nombre de regidors del Consistori.

Per part de la Reial Arxiconfraria de Nostra Senyora de la Cinta, assistiren el seu Primer Majordom i un nombrós grup de confrares. Així mateix també cal destacar la presència de la Cort d’Honor de Nostra Senyora de la Cinta encapçalada per la seva presidenta.

La bonança de la nit afavorí que un gran nombre de fidels tortosins acudissin a la tradicional celebració, en commemoració de la baixada de la Mare de Dèu de la Cinta, datada en aquella nit del 24 al 25 de març de l’any 1179.

La Reial Capella de Nostra Senyora de la Cinta, i una gran part de la nau central de la nostra Catedral, es trobava plena a vessar. L’acte comptà amb l’actuació de la Coral Vent de Dalt, amb un repertori de peces que demostraren la seva qualitat.

Finalment, el cant de l’Himne a Nostra Senyora de la Cinta, tancava una nit plena de joia per als tortosins.

L’endemà al matí, tinguè lloc a la Capella de la Cinta, la missa de presentació dels xiquets i xiquetes a la Mare de Dèu de la Cinta. Cal destacar el bon nombre d’infants que s’atansaren a besar el Reliquiari de mans del Prior de la Reial Arxiconfraria i Degà del Capítol Catedralici Mn. Josep Ma. Tomás.

L’acte també comptà amb la presència del Primer Majordom de la Reial Arxiconfraria de Nostra Senyora de la Cinta, Joaquim Amaré, acompanyat de molts confrares. Així com també volem fer esment de la presència de moltes dames de la Cort d’Honor amb la seva presidenta Maria Cinta Lamote.

 

Felicitació Nadals al Sr. Bisbe

Una nombrosa representació de la Reial Arxiconfraria de Nostra Senyora de la Cinta, es traslladà al Palau del Bisbat per tal de felicitar els Nadals al Sr. Bisbe de la Diòcesi.
Acompanyats pel Prior de l’Arxiconfraria Il·lm. Sr. Mn. Josep Maria Tomás, els membres de l’Arxiconfraria foren rebuts per l’Excm. I Rvdm. Sr. Javier Salinas, Bisbe de Tortosa.
El Primer Majordom Joaquim Amaré traslladà al Sr. Bisbe la felicitació en nom de la Reial Arxiconfraria, desitjant-li unes Bones Festes de Nadal i un Bon Any Nou 2012 que, recordem, ha estat designat pel Sant Pare Benet XVI Any de la Fe.
El Sr. Bisbe agraí la felicitació i encoratjà a la Reial Arxiconfraria a continuar en la seva tasca de foment de la devoció a la Mare de Déu de la Cinta; i reconegué també la col·laboració que en tot moment des de l’Arxiconfraria es ve prestant en tots aquells temes en els quals es necessària la seva participació.
sorteix
Agenda

april, 2024

SALUTACIONS
SALUTACIÓ DEL PRIOR Salutació del Primer Majordom, José Capera Tafalla
altres
Himnes d’amor a la Mare de Déu de la Cinta Feste cofrare

PRIMERA CONFERÈNCIA DE L’ANY JUBILAR AMB UNA CAMBRA DE COMERÇ PLENA A VESSAR

X